Tatraplán pro Stalina a Dynamik v Arizoně

6. 08. 2017 18:55:26
Ne, není to náhoda, že zde píši o Sodomkových z Vysokého Mýta, uvést zde tento blog mě inspirovala paní Iva Marková - Josef Sodomka, tvůrce originálních karoserií.

Josef Sodomka se narodil dne dne 2. listopadu, roku 1865 v obci Krouna u Skutče. V roce 1895 se usadil ve Vysokém Mýtě a v pronajatých prostorách zde založil firmu "První východočeská výroba kočárů Josefa Sodomky".Pokračovatelem firmy a zároveň zakladatelem firmy Carrosserie Sodomka,se stal jeho syn, Josef Sodomka ml., který se narodil 7. června 1904 ve Vysokém Mýtě.

V květnu roku 1925 se Josef ml. vrátil z praxe u Laurina & Klementa. Přinesl si s sebou nadšení z automobilů a postupně se mu podařilo přesvědčit svého otce, aby v továrně začali vyrábět karoserie pro osobní vozy.V roce 1929 „spatřil světlo světa“ první kabriolet konstruovaný Sodomkou, a to na podvozku Praga. Elegantní vozy s otevřenou střechou a aerodynamickým tvarem symbolizovaly dobu největších úspěchů Sodomkovy karosárny.

sodomkaaer.jpg
Zřejmě nejkrásnější z nich byly vyrobeny v letech 1939 - 1941. Jednalo se o kabriolety Aero 50 Dynamik. Tato malá speciální série kabrioletů s otevřenou proudnicovou karosérií, zakrytými předními i zadními koly, kapkovitými blatníky a velmi luxusním vybavením interiéru je ukázkovým dokladem stylistického mistrovství jejich tvůrce.

Všech sedm vozů Dynamik bohužel většinou končí ve šrotu. Dochovaly se dva vozy, z čehož jeden vůz se v šedesátých letech dostal do Arizony. Proto také později Dynamik získal přezdívku Arizona.Karel Jičínský ve své knize Automobily Aero píše, že americký vůz je právě ten, který si zahrál ve filmu Valentin Dobrotivý s Oldřichem Novým. Když škodolibí úředníci Bejšovec a Voborník namluvili svému důvěřivému kolegovi, že vyhrál milion korun, začal titulní hrdina filmu Valentin Dobrotivý nerozumně utrácet. Kromě vily si koupil také luxusní vůz Aero 50 Dynamik.werichovo.jpg

Mezi odběratele vozidel z firmy Carrosserie Sodomka patřil např. herec Jan Werich, podnikatel Tomáš Baťa nebo manželka československého prezidenta Hana Benešová. Škála podvozkům, které byly karosovány byla obdivuhodná, např. Aero, Lancia, Ford, Chevrolet, Praga, Renault, Rolls-Royce, Škoda, Tatra, Walter a mnohé další.

Brzy po skončení II. světové války se stala nosným programem výroba autobusů a užitkových karoserií a až na několik vzácných výjimek se vyrábělo sériově. Výjimku tvořilo několik limuzín a kabrioletů, z nichž nejslavnější byla výroba luxusního kabrioletu Tatra 600 Tatraplán, který na ženevském autosalonu vyhrál druhou cenu a byl darován v roce 1949 k 70. narozeninám J. V. Stalinovi. Jenže on se v něm pravděpodobně nikdy neprojel, protože dával přednost opancéřovaným autům.

tatraplanpuv.jpg

sodomka.jpg

Legendární kabriolet Tatra 600 Tatraplán Sodomka byl v roce 2007 stejně jako v roce 1949 fotografován i před litomyšlským zámkem

Níže uvedený text byl doslovně převzat ze stránek muzea Vysoké Mýto (povoleno v roce 2008 pro Lidovky)

josef.jpg
Počátkem března 1948 byla výměrem Zemského národního výboru v Praze uvalena na majitele Josefa Sodomku národní správa, kterou převzaly Československé závody kovodělné a strojírenské v Praze. Sodomka se stal technickým vedoucím. Osud, reprezentovaný Státní Bezpečností, si s ním zahrál způsobem typickým pro mnoho nevinných lidí v této době. V roce 1950 byl obviněn z pokusu o útěk do zahraničí a hospodářské delikty. Následně byl vzat do vazby, kde setrval déle než rok. I když byl zproštěn viny, pobyt ve vazbě výrazně narušil jeho zdraví. Poté pro něho nebylo jednoduché najít opět zaměstnání, nakonec však zakotvil v Mnichově Hradišti jako konstruktér a zkušební technik v podniku Liaz. Velkým životním paradoxem bylo, že Josef Sodomka, jenž byl autorem nádherných a elegantních karosérií, nakonec vlastnil pouze „automobil“ typu Velorex, který nazýval „tříkolový tryskáč“. Zemřel 9. února 1965 v Mnichově Hradišti a o čtyři dny později byl pochován na vysokomýtském hřbitově.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě ve spolupráci se Společností přátel Carrosserie Sodomka založilo v roce 2007 novou tradici - festival Sodomkovo Vysoké Mýto. Festival je věnovaný vynikajícímu automobilovému designérovi a karosáři, vysokomýtskému rodákovi Josefu Sodomkovi, který svojí invencí, originalitou a smyslem pro eleganci učinil ze značky Carrosserie Sodomka vlajkovou loď československého karosářství 30. a 40. let 20. století.

Převažující zdroje informací:

Autor: Naďa Dubcová | neděle 6.8.2017 18:55 | karma článku: 18.88 | přečteno: 463x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 92 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.62 | Přečteno: 1750 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 16.13 | Přečteno: 166 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 157 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1176

Ve vydavatelství Akcent mi vyšly 4 knížky: "Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše", "Nepravidelný deník české rentiérky", "Jsem tu na kus řeči" a nejnovější "Hana Podolská ve víru dějin'

A pátá knížka "Láska v bačkorách" mi vyšla v nakladatelství "JaS"

 

 

 

https://nada111.wordpress.com/

akeyo akeyo@seznam akeyo.cz

Licence Creative Commons
Dílo, jehož autorem je Naďa Dubcová, podléhá licenci Map

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...