Ej doktoři, co děláte jak se máte?

24. 05. 2017 13:08:14
Pocházím z generace, která měla před bílým pláštěm úctu. Co řekl pan doktor, bylo správně, nic se neřešilo, užívalo se podle jeho rady.

Někdy, a to samozřejmě i teď, rozhodne za všechny doktory světa ta zubatá, proti které jsme všichni takhle malincí. Obzvláště děsivé je, když doktor nemůže pomoct svému dítěti, matce, manželce, zkrátka svým nejbližším, ale takový je život, i lékař se musí té s kosou podrobit, i když jí dnes často dokáže člověka z podkosy vyškrábnout.

Doktoři, kteří bez nástrojů, přístrojů dokázali určit diagnózu poklepem rukou, pohledem na jazyk, poslechem studeného ucha na hrudi či zádech, vymřeli. Jejich umění převzaly přístroje. Ne, že by i tenkrát neměli nějaké přístroje, třeba háky na tahání dětí matce z rodidel snad slouží dodnes, ale už by v dnešní konkurenci s roboty, počítači neobstáli. Jejich metody uzdravování, jako třeba bylinné čaje, acylpirin, či největší objev penicilin je už hluboký středověk, řadící tyto lékaře do kategorie mastičkářů, dnes by při pohledu na nabídku léků, vyšetřovacích a léčebných metod omdleli jak špalek. Včera jsem poprvé shlédla film V erbu lvice o svaté Zdislavě z Lemberka. Film není nejnovější a já se sama sobě divím, že jsem si ho nechávala tak dlouho ujít. Herecké výkony na eminenc.

Ale o tom potom, kvůli filmu zde nejsem, i když s doktorama souvisí. Dnešním doktorům, i když ne všem, chybí přístup k člověku, člověku nemocnému. Lékaři dnešních dob mrsknou vaším tělem pod hafo přístrojů, ale jen přísně vyselektovanými, celostní medicína pláče. Je pravda, že se naučili cloumat vám s rukou, aby se představili, dokonce si pamatují i vaše jméno a jím vás oslovují, ale to je často tak všechno, co souvisí s lidským přístupem k vaší osobě. Mnohde jste pro ně obtížný hmyz, protože plná čekárna sténá a doktor je tím pádem schvácený, mnohde pro své výzkumy, nebo starostí o plnění své i kolegovy kasičky vás odmašírují s angínou na chirurgii. Všechno je v lidech, že? To vždycky platilo a platí dodnes.

Já jsem se snažila hodně často lékařům vyhýbat, byla jsem střídavě úspěšným i neúspěšným samoléčitelem. Trpěla jsem syndromem pochybností o oprávněnosti lékaře navštívit, protože den, kdy mě bylo tak zle a rozhodla jsem se, že další den k tomu lékaři už musím, zdálo se mi ten druhý den, že mi vlastně nic není, že mě lékař s hrubými nadávkami, že jsem simulant, vyhodí a bude tím pádem ostuda, kterou nepřežiju. Taky když se mě zeptal na příznaky, které mě trápí a v jakých tělních destinacích, abych je popsala, tak se mi nedostávalo slov. No hrůza, takového pacoše, aby pohledal, to je snad už lepší plačící dítě.

Při vší úctě k doktorům, které jsem ve svém životě měla možnost poznat a měla jsem štěstí, že 99,9% jich bylo skvělých, jsem ráda, že žiju v době, kdy existují ty neuvěřitelné přístroje, které vás obrátí naruby, přečtou si všechny nedostatky vašeho těla a je možné zacílit na ně léčbu jak kudlou, tak i opravou za pomocí nástrojů v těle přes mikroskop, aniž by nastoupila ta kudla a háky. Když se k takovým přístrojům přidá umění operatérů, napravovatelů zjištěných nedostatků, je to vymoženost, která vám dokáže změnit svět, i když by to bylo jen na pár let. Všechny ty endoskopie, kloubní náhrady, náhrady kdečeho (za nějaký čas se bude moci nahradit i hlava), léčebné plastiky, složité operace, spojené s tradiční medicínou, jako jsou ty bylinné čaje, koupele, bahnění zkvalitní pobyt na zemi nevídaně.

Já jsem se trápila dlouhé a dlouhé roky, prakticky od mládí s bolestmi zad. Ortopédi mě posílali na RTG, masáže, později na magnety, elektrické proudy, nakazovali cvičit a plavat. Snažila jsem se je poslechnout a strašně jsem se trápila bolestí např. na chodícím pásu, na rotopedu, nakonec i po plavání, protože plavu stylem na paní radovou. Teprve vyšetření na přístroji magnetická rezonance ukázalo, že to bylo všechno špatně, že jsem ty doktory poslouchat neměla, protože ten úžasný přístroj prokázal, že jsem měla vrozenou vadu, kterou bylo třeba operativně opravit a ne se nechat dobrovolně mučit. Asi to bylo dědičné (to už spekuluji), protože bolestmi zad trpěl můj strýc i moje babička, která své bolesti léčila bez lékařů nošením tzv. náprdelníku z kočičí kožešiny.

Inu tak, je těžké být dobrým doktorem, ale ještě těžší je být dobrým pacošem.

doktori.jpg

Jednou se nade mnou skláněla tvář doktora v operačním hábitu s maskou, ze kterého byly vidět jen nádherně modré oči s laskavým úsměvem. Ano i oči se dovedou smát a ohromně me zklidnily...

Autor: Naďa Dubcová | středa 24.5.2017 13:08 | karma článku: 20.72 | přečteno: 1048x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1176

Ve vydavatelství Akcent mi vyšly 4 knížky: "Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše", "Nepravidelný deník české rentiérky", "Jsem tu na kus řeči" a nejnovější "Hana Podolská ve víru dějin'

A pátá knížka "Láska v bačkorách" mi vyšla v nakladatelství "JaS"

 

 

 

https://nada111.wordpress.com/

akeyo akeyo@seznam akeyo.cz

Licence Creative Commons
Dílo, jehož autorem je Naďa Dubcová, podléhá licenci Map

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...