Milé matky, možná i milí taťkové

14. 01. 2017 15:10:35
Nebojte se, nebudu vám radit, ani vás k čemusi nabádat, jen vám zde chci přednést úvahu k zamyšlení...

Ženy dnes jako tygřice bojují za práva rodit děti téměř kdekoliv, nejvíce však doma. Mnohé z nich upadly do tranzu z obdivu přírodních jevů, takže odmítají léky a nasazují si proti různým neduhům bylinky, aniž by uměly posoudit kdy ještě ano a kdy už ne. Ne, nejsem žádný zastánce farmaceutických kouzelníků, protože i já si uvědomuji, jak je nebezpečné v těhotenství podávání některých léků, ale vždy by to měl být lékař, který to posoudí, protože i bylinky můžou mimo prospívání škodit.

Že je porod doma riskantní záležitost netřeba dodávat, hladký průběh se může zvrtnout ajn cvajn, což se může přihodit i kdekoliv v přírodě (krásné video - porod u řeky, kolující po Facebooku a je na youtube).

Volba různých porodních metod je jako věci předešlé hojně diskutovaná, ale pokud je to na odborných klinikách, prosím, nejsem zastáncem starých metod, i když ne všechny by se měly zahodit. Všechno se vyvíjí i porodnictví a to je dobře.

Takže tímto jsem se dostala k jádru pudla, nebol-li jsem přešla oslí můstek, protože o porodech mé psaní tak úplně není, je o dětech, těch co se narodí.

Po mohutném cinkání klíčů jsme byli odbornou i laickou veřejností přesvědčováni, že nejdůležitější je pro dítě v době do 3 let jeho věku setrvání doma s matkou (tento názor propagoval hlavně pan doktor Švejcar).

V padesátých a šedesátých letech se zastával tento názor:

Zřejmě jedinou knihou, ze které se mohly poučit o péči o dítě maminky, které rodily v padesátých a šedesátých letech, byla kniha Naše dítě od MUDr. Heleny Fugnerové-Klímové.

Můžeme si v ní mimo jiné např. přečíst: „Vím, že to svádí. Pláče-li dítě, pudově se k němu schýlíme, přitiskneme je a houpavým pohybem znovu uspáváme. Překonejte tento pud! Pláč je přirozený dětský projev, ale také dětský cvik! Dítě si rozpíná plíce a sílí hrudní a krční svaly...“ Nebo dokonce: „Jesle mohou víc než rodina a matka, jesle vychovávají děti ke společnému soužití s ostatními dětmi, k lepšímu vývinu těch rysů povahy, které mu budou užitečné – smysl pro kolektivní život, pro druhé děti, samostatnost, kázeň, dobré hygienické návyky. Napravují špatnou výchovu rodiny, odvykají dítě zhýčkanosti, vyběračnosti, vzteku. Každá matka i otec oceňují tuto práci jeslí a neruší ji svým jednáním v těch chvílích, kdy mají dítě u sebe...

O mnoho let později si na semináři o citové deprivaci přisedla ke stolu mladé psycholožky stará elegantní dáma. Nad polévkou se daly do řeči a mladá psycholožka jadrně pravila: „Bodejť bysme nebyli citově deprivovaná generace, když nás vychovávali podle tý krávy Fugnerový-Klímový.“ Dotyčná stará dáma vstala a s mírnou úklonou pravila: „Dovolte, abych se vám představila. Já jsem doktorka Fugnerová-Klímová a dnes už vím, že jsem byla kráva.“

Můžeme dodat něco jiného než „klobouk dolů, paní doktorko“?

citováno z webu: zde

V poslední době jsou snahy i debaty o zavedení jeslí a více mateřských školek i pro děti do tří let. Prosazují to matky, které jsou na tom finančně bídně, nebo ty, které budují, nebo již vybudovaly kariéru.

A vyvstávají otázky:

Co je nejlepší pro dítě a jeho vývoj? Bojujete matky, ať už v otázce porodů i jeslí za nejlepší podmínky pro své dítě, nebo pro sebe? Jsou vaše podmínky dobré i pro vaše dítě?

A úplně nakonec:

Skloubit péči a výchovu dítěte s finančními prostředky a kariérou je někdy sakra napínavé, nikdo nic nemůže předepisovat ani prosazovat své vlastní zkušenosti. Je to jen a jen na každé matce, co zvolí...


Asi rok 1976 (Já)

Já v závorce značí autora fotografie :-)

Autor: Naďa Dubcová | sobota 14.1.2017 15:10 | karma článku: 19.23 | přečteno: 553x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1176

Ve vydavatelství Akcent mi vyšly 4 knížky: "Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše", "Nepravidelný deník české rentiérky", "Jsem tu na kus řeči" a nejnovější "Hana Podolská ve víru dějin'

A pátá knížka "Láska v bačkorách" mi vyšla v nakladatelství "JaS"

 

 

 

https://nada111.wordpress.com/

akeyo akeyo@seznam akeyo.cz

Licence Creative Commons
Dílo, jehož autorem je Naďa Dubcová, podléhá licenci Map

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...