Ukradená továrna

Své druhé a poslední povídání o mých slavných rodácích bych chtěla uvést životním postojem prastarých rodů a to konkrétně postojem k majetku.

Za péči o svěřený majetek je odpovědný současný majitel další generaci a má se o něj  starat tak, aby ho mohl s nejlepším svědomím a vědomím předat k péči a rozvíjení dalšímu potomstvu...tolik názor.

Tento přístup se dá vztáhnout i na jiné životní hodnoty, ale hlavně na chování k přírodě. Jak řekl jiný moudrý člověk, jediné co nám lidem patří je čas, vše ostatní je nám propůjčeno. Ta kontinuita starosti o svěřený majetek (a nejen o něj) byla násilně přerušená počínaje rokem 1948. Mnoho úspěšných firem, které převzaly další generace, aby je rozvíjely a pečovaly o ně bylo násilně ukradeno a jejich majitelé byli často i vězněni. Neříkám zde nic nového, dělo se tak po celé naší zemi, ve jménu lepších (?) zítřků.

Tak jako jinde, i v mém rodném městě byli lidé pilní, zruční a nejen řemeslně zdatní. Velkou zásluhu k připomenutí těchto mých rodáků má autor knihy Osobnosti Vysokého Mýta 1310 – 2001, p. Dr. Augustin Andrle. Kniha je to objemná a je vidět, že těch úžasných lidí z jednoho malého městečka bylo tolik, že to na tak objemnou knihu vydalo. Byť má nějaké drobné nepřesnosti, či nedostatky, je to jediná souhrná dokumentace mých úžasných rodáků.

K těm z nejslavnějších z nich, patřil i zakladatel firmy na výrobu hasicí techniky pan Václav Ignác Stratílek, který se narodil 30.7.1873 ve Vysokém Mýtě. Svojí firmu budoval celý život a svým umem vyvinul hasící techniku ke světovému věhlasu. Získal několik medailí i diplomů na tuzemských i zahraničních výstavách.Mnoho práce a úsilí stál vývoj od ruční berlové stříkačky, přes kolové, parní, ke stříkačce motorové, která byla vyvinuta hned v prvních dobách, kdy začal pronikat benzinový motor.Zakladatel firmy, Václav Ignác Stratílek zemřel 24.7.1940. Firmu svým synům Vlastimilovi (1906) a Václavovi (1907) předal již v polovině třicátých let.

Ve válečných letech mimo výroby stříkaček musela firma jeho následníků vyrábět trupy letadel typu STORCH a závěsných transportérů DOBAS. Majitelé továrny zaměstnali co nejvíce lidí, aby je uchránili před totálním nasazením. Po válce se firma dále modernizovala a rozšířila program o výrobu motorové ruční lištové sekačky s motorem Stratílek.

V roce 1948 byla továrna vyvlastněna, Vlastimil a Václav museli odejít z podniku. Václav byl uvězněn na 15 let a Vlastimil těžko sháněl zaměstnání. Továrna byla na krátkou dobu začleněna pod Sigmu Lutín, ale brzy se stala samostatným státním podnikem s názvem THZ.

V roce 1962 se podnik sloučil se státním podnikem Karosa, v té době vyrábějící autobusy.

Tak se vlastně propojily dvě slavné firmy – Stratílek a Sodomka .

Vlastimil Stratílek zemřel 6.11.1983 a Václav Stratílek dne 27.3.1986. Oba jsou pochováni na vysokomýtském hřbitově, shodou okolností vedle hrobu rodiny mého muže. 

Zdroj informací: kniha - Osobnosti Vysokého Mýta od autora Dr. Augustina Andrle

Zde klik na stránku o podrobných údajích

Pan Václav Ignác Stratílek

Autor: Naďa Dubcová | pondělí 7.8.2017 14:08 | karma článku: 19,24 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Naďa Dubcová

Nepamatuji se.. pamatuju...

10.11.2019 v 19:47 | Karma: 24,13

Naďa Dubcová

O smrti, o mé smrti

3.11.2019 v 10:10 | Karma: 20,92

Naďa Dubcová

Prej jako křísit dinosaura

1.11.2019 v 9:58 | Karma: 25,24

Naďa Dubcová

Jen na skok

23.10.2019 v 12:31 | Karma: 18,52