Hříšný článek

Jak a kde vznikly Vánoce? V hostinci U vyšlapaného škrpálu, v Praze na Malostranském náměstí. Kdy? Dávno. Čtěte předvánoční krátké rozjímání ateistovo o tom, jak, kým a hlavně proč, vznikly Vánoce.   

To se takhle jednou sešli v hostinci U vyšlapaného škrpálu v Praze na Malostranském náměstí u jednoho stolu se štamgasty pan Štika, prodejce ryb a pan Jakub Jelen, lesák a dumali, jak oživit skomírající obchod s rybami a jak stíhat zimní prořezávání stromků v lese.

Pánové, řekl Jakub Jelen, v prosinci je největší tma, lidi toho málo přes den udělají, protože svítí jen svíčkou, nebo petrolejkou a to, jak uznáte není moc světla ke koukání na práci. Nabídněme jim nějakou zábavu, kde by si ta světýlka užili. Už dlouho mám v  ustarané hlavě takový nápad, že by si v tom prosinci ty svíčičky zavěsili na stromeček, který by si přinesli  z lesa, dali si k té pohodě rybu, louskali by ořechy a krájeli jablka. Pomoženo by bylo mně i tuhle panu Štikovi. Ano a mohli by si dávat dárky, aby z toho něco měla i ostatní řemesla, aby něco utržili i ostatní obchodníci, navrhl řezník Ledvina.

Nojo, ale jak to zařídit, aby se to dělalo ve velkém? To zařídí pan farář při kázání, je vzdělaný a lidi mu věří, však on už si něco vymyslí, napadlo pana Štiku. Dobrý nápad, půjdem za ním, usnesli se štamgasti.

Jak vykoumali, řekli, tak udělali. Zašli za panem farářem, co sloužil v kostele svatého Mikuláše na Malostranském náměstí a ten si vzpomněl, že když byl na návštěvě v Německu, tak se mu tam moc líbily prosincové svátky Weihnachten. 

To by bylo něco. A má to, v Čechách se zavedou Vánoce. A že to byl dobrý Čech, ten pan farář, tak si k tomu přidal na začátek prosince i oslavy sv. Mikuláše, kterému byl zasvěcen kostel kde vykonával svoji boží práci, a taky čerta a a anděla. Že jako budou chodit mezi lidi jako svatá trojice – dobro, zlo a odpuštění. Pustit trochu strachu na lidi nikdy neuškodí.

A od té doby to jinak není, než že koncem prosince, kdy je dlouho tma, tak se rozsvěcují světýlka na stromečku, který se krásně ozdobí a lidi se v odlescích těch světýlek radují, jak si nacpou pupíky, nahromadí pod stromkem spoustu nepotřebných krámů, kterým říkají dárky, aby se ten obchod rozhýbal, aby měli všichni radost a jeden, jako já už neví, co by komu dal, a nebo...

je na každém jak si ty nejkrásnější svátky v roce s chutí užije, nebo prosmutní... 

Tak krásné vánoční svátky a hodně štěstí v novém roce 2016, přeji všem, všem, všem Vám…

pf

Psáno pro BB a sdíleno s IDnes

Autor: Naďa Dubcová | pátek 18.12.2015 12:58 | karma článku: 10,53 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Naďa Dubcová

Nepamatuji se.. pamatuju...

10.11.2019 v 19:47 | Karma: 24,13

Naďa Dubcová

O smrti, o mé smrti

3.11.2019 v 10:10 | Karma: 20,92

Naďa Dubcová

Prej jako křísit dinosaura

1.11.2019 v 9:58 | Karma: 25,24

Naďa Dubcová

Jen na skok

23.10.2019 v 12:31 | Karma: 18,52