Jak jsme zjistili jestli je Ela hlídací pes

5. 08. 2013 21:20:57
Vždycky jsem doufala, že to zjišťovat nebudu muset, ale došlo i na to. Pošťáky nepočítám, to má každý pes v popisu práce, zle na ně rafat a honit je po ulici. Podle odborného popisu povahy této rasy bychom ani vůbec nemuseli tuto skutečnost zjišťovat: "Jako rodinný pes je při dnešních životních podmínkách Leonberger příjemný společník, kterého lze bez potíží vzít kamkoliv a který je známý svou výjimečně přátelskou povahou vůči dětem. Není ani bázlivý, ani agresivní. Jako společník je příjemný, poslušný a nebojácný ve všech životních situacích."

elasro.jpg
A zde popis povahy naší leonbergřice Ely: Bez potíží ji nedostanu k veterináři, bez potíží bych ji určitě nedostala do autobusu, či metra (ani jsme to nezkoušeli). Jako společník je to medvídek mazlínek, když už mě bolí ruka od šimrání za uchem a hlazení, tak si nutí přídavek tak, že mě popožene packou – v praxi to znamená, že mě drápne do nohy. Je tvrdohlavá, ale miluje nás. Někdy jsem si kladla otázku: “Ubránila by nás při nějakém napadení?” Hned jsem si ale odpovídala, že bych to nerada zkoušela. Ale jednou na to dojít muselo.

Byla noc, spíme, spíme a najednou šok, nade mnou dcera Katka a říká:” Vstávej, v bazénu jsou nějaký lidi”!

Byly 3 hodiny ráno, (nebo v noci, zkrátka hodina mezi psem a vlkem), vyskočím, nemůžu najít pantofle, popadnu baterku a bosa v noční košili jdu se stejně oblečenou Katkou, řešit situaci.

Co teď? Na nic nemůžu přijít. Tak alespoň srdnatě otevřu dveře na terasu, rychle rozsvítím baterku a namířím kužel jejího světla na zločince, přesně v duchu kriminálního filmu, kdy poté zločinci zahodí zbraň a pomalu zvednou ruce nad hlavu. Chacha, síla světla je na úrovni světlušky a nikdo si nás samozřejmě nevšímá, natož aby tyčil ruce nad hlavu. Od bazénu to halekalo, v nočním tichu se to dobře rozléhalo. Říkám si: “Tak, bezdomovci už konečně objevili plovárnu bez vstupného.” Přemýšlela jsem, kde tak asi leží leží sekera, či jiné nářadí, jestli tak šikovně, jako jindy, aby měli zločinci po ruce nějakou zbraň. Naštěstí to vypadalo, že jsou bezdomovci poetičtí, tímto mírumilovní, neboť si u krbu zapálili svíčku, kterou tam nechala vnučka and his boys a his gerls.

Konečně se přišourala Ela, seběhla po schodech z terasy na cestičku, bezpečně se zastavila v patřičné vzdálenosti od bazénu, zavyla, asi třikrát zahrozila hrdelním bafáním, usoudila, že by to mohlo pro zastrašení nájezdníků stačit, pak se stočila doleva a hnala domů. Řekla si, že si holky nějak poraděj, ona musí bezpodmínečně chránit jí svěřený majetek v domě.

Osádka bazénu sice zaznamenala, že už není v zahradě sama, ale v hrátkách pokračovala dál, jakoby se nechumelilo a ono se fakt nechumelilo. To tu bosou, nočněkošilatou Katku už namíchlo, popadla zahradní boty, moji baterku s tím blikajícím světýlkem a vydala se k bazénu. Neslyšela jsem, co tam vyjednává, alespoň jsem jí kryla záda. Jak? No, kdyby něco, tak bych popadla do ruky co by mě přišlo pod ruku a uháněla jí na pomoc.

Po krátké chvilce se Katka vrátila a vynadala mi co to mám za blbou baterku, že vůbec neviděla o koho jde, jen si myslí, že jsou to 2 nahatí mladí lidé. Taky kdo jiný by v takové zimě lezl do vody, že. Řekla mi, že jim sdělila, že jestli do minuty nevypadnou, že volá policii. Odpovědí jí prý bylo jen – hmmmmm. Mlaďoši na sebe naházeli oblečení a zmizeli, jakoby tam nikdy nebyli, jen svíčka v krbu plápolala.

A tak jsme zjistili, že Ela je sice hlídací pes, ale jen v bezpečí domova. Ochranu zahrady prý nemá ve smlouvě.

Vzpomínka na léto 2011, když ještě byla Ela živá.

25684_1343981194932_5302451_n.jpg

"Pani, vidíte to co já? Jak se ta Jezevčíková nosí ! Na co si hraje? Slyšela jsem, že poslední děti měla s nějakým podvraťákem ..."

text Jiřík Navrátil.

Foto Ely nahoře - archiv autorky,

foto krásných leonbergerů s textem - z internetu.

Autor: Naďa Dubcová | pondělí 5.8.2013 21:20 | karma článku: 17.26 | přečteno: 756x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 247 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1497 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1176

Ve vydavatelství Akcent mi vyšly 4 knížky: "Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše", "Nepravidelný deník české rentiérky", "Jsem tu na kus řeči" a nejnovější "Hana Podolská ve víru dějin'

A pátá knížka "Láska v bačkorách" mi vyšla v nakladatelství "JaS"

 

 

 

https://nada111.wordpress.com/

akeyo akeyo@seznam akeyo.cz

Licence Creative Commons
Dílo, jehož autorem je Naďa Dubcová, podléhá licenci Map

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...